در روزهای آینده ممکن است افرادی را در خیابان ببینید که گوشی به دست، حرکات عجیب و غریبی انجام می دهند، اما نگران نباشید. این افراد مشغول جدیدترین شاهکار شرکت نینتندو هستند: پوکمون گو. ایده جدیدترین بازی پوکمون ها بسیار جالب و متفاوت است: برای موفقیت باید از جای خود برخاسته و در شهر سفر کنید!
پوکمون دقیقا چیست؟
اگر با پوکمون آشنا نیستید لازم است توضیح کوتاهی در مورد آنها به شما بدهیم. پوکمون نخستین بار توسط شرکت نینتندو برای کنسول دستی Game Boy منتشر شد. پوکمون ها موجوداتی عجیب و غریب شبیه به حشرات هستند که شما باید آنها را شکار و تقویت شان کنید. سپس می توانید این حشرات را رودرروی یکدیگر قرار دهید تا با یکدیگر نبرد کنند. چیزی تقریبا مشابه با بازی محلی خروس جنگی. تا به حال بیش از ٥٠ نسخه مختلف از این سری بازی برای کنسول های مختلف ساخته شده است. پوکمون ها در دنیا محبوبیت زیادی دارند، بهگونه ای که از جهان بازی نیز فراتر رفته و انیمه، مانگا و سایر ملحقات این سری نیز موفقیت های بسیاری را کسب کرده اند.
پوکمون گو، شاهکاری جدیددر بازی های موبایلی
پوکمون گو نیز مانند سایر بازی های سری پوکمون بر پایه ایده به دام انداختن پوکمون ها، تقویت آنها و مبارزه به کمک آنها ساخته شده است. اما تفاوت جایی آغاز می شود که برای به دام انداختن این موجودات باید فعالیت بدنی داشته باشید! درواقع پوکمون های این بازی داخل دنیای واقعی پنهان شده اند.
برای اجرای این بازی که بر پایه واقعیت افزوده کار می کند، نیاز دارید حتما GPS شما روشن باشد. روی صفحه اصلی بازی کاراکتر خود را در محلی که هستید و روی نقشه مشاهده می کنید. باید حرکت کرده و هر لحظه حواس تان را جمع کنید، نکند که پوکمونی در کنار شما باشد و از آن غافل شده باشید! بازی شما را راهنمایی می کند که در چه مسیری باید حرکت کنید که به یک پوکمون برسید. هنگامی که به یک پوکمون نزدیک می شوید، گوشی شما شروع به لرزیدن می کند. حال باید با دوربین گوشی خود اطراف را نگاه کنید تا یکی از این موجودات را پیدا کنید. پس از اینکه پوکمون مورد نظرتان را دیدید، باید به کمک توپ مخصوص به دام انداختن پوکمون موسوم به Poké Ball آن را به دام بیندازید. توجه کنید که پوکمون موردنظر منتظر نمی شود شما با پرتاب توپ او را گیر بیندازید. اگر در پرتاب توپ دقت نکنید ممکن است پوکمون را فراری دهید! در ضمن توجه داشته باشید هنگامی که گوشی تان به نشانه نزدیک بودن به پوکمون شروع به لرزیدن می کند، به آن معنا نیست که شکار در دو سه قدمی شماست! ممکن است مجبور باشید چند صد متر را گوشی به دست اسکن کنید تا یکی از این موجودات را بیابید.
عکس جستجوی پوکمون گو Pokemon Go در خیابان
تحلیل بازی پوکیمون گو از نگاه دکتر علی اصغر محکی، استاد دانشگاه
الگوی بازی این است که شرکت برای بعضی مکان ها آواتار مجازی تعریف میکند و مثلا وقتی کاربر میرود به خیابان سهروردی دم فلان کافیشاپ، توی دوربین موبایلش که روی این بازی تنظیم شده، چند تا “پوکیمون” شکار میکند و امتیاز میگیرد. بنابراین منبعد علاوه بر کلی موبایل به دست که مثل دیوانه ها سلفی میگیرن یا تو تلگرام غرق هستند، زامبیهایی را خواهیم دید که دوربین را گرفته اند به سمت ما و در حالی که به ریش بیخبری ما میخندند و دارند پوکیمونی را که جلوی ما نشسته (و ما نمیبینیم) را شکار میکنند، اجازه میدهند تا ما هم به ریش جنونشون بخندیم!
این ایده خلاقانه برای شرکت سازنده اش این مزیت را دارد که در ازای گرفتن پول خوب از فلان مرکز تجاری یا فروشگاه (که دنبال مشتری و اجتماع آدمها هستند)، در حوالی آن نقطه، کلی حیوونک پوکیمون طراحی کنند و حتی به منزوی ترین نقاط آدم بفرستند! (موارد قتل و سرقت از طریق کشاندن کاربرها به نقاط خلوت هم گزارش شده و پلیس کشورهای دیگر در این خصوص به کاربران هشدار داده اند).
چیزی که در مورد این بازی می تواند تامل برانگیز باشد، این است که در حالی که خیلی کشورها قدرت استحصال ثروت از داشتههای موجود را ندارند، یه شرکت از « هیچ»، ثروت میسازد تا ثابت کند منابع انسانی خلاق، به مراتب از منابع فسیلی و معدنی باارزش ترند.
نکته قابل تامل دیگر، گسترده تر شدن قدرت بازی دادن دنیای مجازی است. یعنی اگر تا به حال، فیسبوک و توییتر و اینستاگرام فقط وقت و تمرکز ما را در اختیار داشتند و مدیریت میکردند، حالا این بازی انتخاب و تعیین موقعیت مطلوب جغرافیایی کاربران را هم در اختیار دارد!